maandag 14 december 2015

Terug naar Oegstgeest

Samenvatting Terug naar Oegstgeest 1950-1970

Terug naar Oegstgeest, Wolkers, Jan

Algemene Gegevens:
Gelezen uitgave: Uitgave:1994
Genre: psychologische roman

Samenvatting:
Er word een familie-foto van Jan Wolker's familie beschreven En Jan verteld hoe zijn ouders elkaar ontmoet hebben. Jan is op weg naar Oegstgeest en rijd dan langs de begraaf­plaats waar zijn broer ligt begraven. Jan haalt herinneringen over hem op. Jan gaat naar Oegst­geest om zijn ouders te bezoe­ken. Zijn vader vind dat Jan maar een rommeltje van zijn leven heeft gemaakt.
Er word verteld over de geboorte van Jan en over zijn jeugd-ziekte spruw waaraan hij een verschrikke­lijke onhandig­heid heeft over gehouden. Ook word er verteld dat Jan vroeger vaak in de fietsmand van zijn vaders loopjongen zat. Hier heeft hij een paar hele slechte herinnering­en aan.
Jan gaat weer terug naar Oegstgeest en hij ziet dat de oude winkel van zijn vader een kantoor-ruimte is geworden. Ook ziet hij voor het eerst na 17-jaar zijn buurvrouw weer.
Dan denkt Jan terug aan zijn schooltijd. Eerst had hij een aardige juf en het volgende jaar een "verminkte tor". Vanwege zijn slechte punten moet hij naar een gereformeerde school.
Jan is weer in Oegstgeest en hij komt zijn vader tegen. Die verteld hem dat de buurvrouw (waaraan Jan de angst voor zijn eigen schaduw heeft te danken) overleden is.
Nu denkt Jan over zijn tijd op de gereformeerde school. Zijn punten zijn nu stukken beter. Jan verteld ook over zijn eerste verliefdheid en de eerste sexuele spelletjes. Het volgende rapport op de gereformeerde school is erg slecht. Jan gaat van school en gaat meehelpen in zijn vaders winkel. Dan gaat de winkel failliet en word de winkel ruimte Jans slaapkamer. Jans vader heeft een andere baan. 

Bron Algemene Gegevens en Samenvatting:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten