maandag 14 december 2015

De Pupil

Samenvatting De Pupil

De pupil, Mulisch, Harry

Algemene Gegevens: (1)
Harry Mullisch 
De Pupil 
De Bezige Bij, Amsterdam, 1987, Eerste druk 

Samenvatting: (2)
De ik-persoon werkt als pompbediende in Rome, ver weg van zijn geboorteland, Nederland.
Op een dag ontmoet hij Mme. Sasserath en ze vraagt hem met haar mee te gaan. Ze vraagt dit aan hem doordat ze hem zo mooi poetisch vind praten en mooie omschrijvingen vind geven in het Nederlands, over hetgeen ze een praatje hadden gemaakt. 
Mme. Sasserath is al een wat oudere dame en erg rijk. Haar man heeft namelijk de veiligheidspeld uitgevonden en heeft haar hiermee een fortuin achtergelaten. De eigenlijke reden dat ze de ik-persoon waarschijnlijk met haar mee vraagt is dat hij haar erg aan haar overleden echtgenoot doet denken.
De ik-persoon hoeft haar slechts gezelschap te houden, waarbij ze prettige conversaties hebben en hij leest haar verhalen voor. Bovendien helpt hij haar van haar slapenloosheid af, door haar het advies te geven weer terug te denken aan oude dromen. Zo bouwen ze een hechtte vriendschap op.
Op een dag wordt er een nieuw project ingewijd van Mme. Sasserath, namelijk een lift in de vorm van een veiligheidspeld die je naar de top van de Vesuvius brengt. Hij mag met haar als 1e de lift bestijgen. Het wordt geen gewone tocht. Nee, onderweg komt de ik-persoon mensen tegen die hij vaag ergens van kent, maar hij weet niet waarvan. Hij wil dit Mme. Sasserath vragen, maar ze is plotseling weg. Ze is uit haar liftstoeltje verdwenen en ook nergens meer te bekennen.
De mensen beneden zijn boos en verwijten de ik-persoon van moord, maar Mme. Sasserath lichaam is ook spoorloos.
De ik-persoon ontvlucht de woedende menigte en logeert bij een vriend. Daar besluit hij terug te gaan naar Nederland. De verdwijning van Mme. Sasserath is voor hem een teken om nu zelfstandig door te gaan en zijn levensdoel te bereiken: schrijver worden.

De mensen die de ik-persoon tijdens zijn tocht in de lift met Mme. Sasserath ziet, zijn de nog onbeschreven (hoofd)personen in de daaropvolgende boeken van Harry Mulisch

Bronnen:

  1. http://www.samenvattingen.com/documenten/0399810/De+pupil+Mulisch%2C+Harry/?q=de%20pupil
  2. http://www.samenvattingen.com/documenten/9466125/De+pupil+Mulisch%2C+Harry/?q=de%20pupil 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten