maandag 14 december 2015

De Pupil

Samenvatting De Pupil

De pupil, Mulisch, Harry

Algemene Gegevens: (1)
Harry Mullisch 
De Pupil 
De Bezige Bij, Amsterdam, 1987, Eerste druk 

Samenvatting: (2)
De ik-persoon werkt als pompbediende in Rome, ver weg van zijn geboorteland, Nederland.
Op een dag ontmoet hij Mme. Sasserath en ze vraagt hem met haar mee te gaan. Ze vraagt dit aan hem doordat ze hem zo mooi poetisch vind praten en mooie omschrijvingen vind geven in het Nederlands, over hetgeen ze een praatje hadden gemaakt. 
Mme. Sasserath is al een wat oudere dame en erg rijk. Haar man heeft namelijk de veiligheidspeld uitgevonden en heeft haar hiermee een fortuin achtergelaten. De eigenlijke reden dat ze de ik-persoon waarschijnlijk met haar mee vraagt is dat hij haar erg aan haar overleden echtgenoot doet denken.
De ik-persoon hoeft haar slechts gezelschap te houden, waarbij ze prettige conversaties hebben en hij leest haar verhalen voor. Bovendien helpt hij haar van haar slapenloosheid af, door haar het advies te geven weer terug te denken aan oude dromen. Zo bouwen ze een hechtte vriendschap op.
Op een dag wordt er een nieuw project ingewijd van Mme. Sasserath, namelijk een lift in de vorm van een veiligheidspeld die je naar de top van de Vesuvius brengt. Hij mag met haar als 1e de lift bestijgen. Het wordt geen gewone tocht. Nee, onderweg komt de ik-persoon mensen tegen die hij vaag ergens van kent, maar hij weet niet waarvan. Hij wil dit Mme. Sasserath vragen, maar ze is plotseling weg. Ze is uit haar liftstoeltje verdwenen en ook nergens meer te bekennen.
De mensen beneden zijn boos en verwijten de ik-persoon van moord, maar Mme. Sasserath lichaam is ook spoorloos.
De ik-persoon ontvlucht de woedende menigte en logeert bij een vriend. Daar besluit hij terug te gaan naar Nederland. De verdwijning van Mme. Sasserath is voor hem een teken om nu zelfstandig door te gaan en zijn levensdoel te bereiken: schrijver worden.

De mensen die de ik-persoon tijdens zijn tocht in de lift met Mme. Sasserath ziet, zijn de nog onbeschreven (hoofd)personen in de daaropvolgende boeken van Harry Mulisch

Bronnen:

  1. http://www.samenvattingen.com/documenten/0399810/De+pupil+Mulisch%2C+Harry/?q=de%20pupil
  2. http://www.samenvattingen.com/documenten/9466125/De+pupil+Mulisch%2C+Harry/?q=de%20pupil 

Terug naar Oegstgeest

Samenvatting Terug naar Oegstgeest 1950-1970

Terug naar Oegstgeest, Wolkers, Jan

Algemene Gegevens:
Gelezen uitgave: Uitgave:1994
Genre: psychologische roman

Samenvatting:
Er word een familie-foto van Jan Wolker's familie beschreven En Jan verteld hoe zijn ouders elkaar ontmoet hebben. Jan is op weg naar Oegstgeest en rijd dan langs de begraaf­plaats waar zijn broer ligt begraven. Jan haalt herinneringen over hem op. Jan gaat naar Oegst­geest om zijn ouders te bezoe­ken. Zijn vader vind dat Jan maar een rommeltje van zijn leven heeft gemaakt.
Er word verteld over de geboorte van Jan en over zijn jeugd-ziekte spruw waaraan hij een verschrikke­lijke onhandig­heid heeft over gehouden. Ook word er verteld dat Jan vroeger vaak in de fietsmand van zijn vaders loopjongen zat. Hier heeft hij een paar hele slechte herinnering­en aan.
Jan gaat weer terug naar Oegstgeest en hij ziet dat de oude winkel van zijn vader een kantoor-ruimte is geworden. Ook ziet hij voor het eerst na 17-jaar zijn buurvrouw weer.
Dan denkt Jan terug aan zijn schooltijd. Eerst had hij een aardige juf en het volgende jaar een "verminkte tor". Vanwege zijn slechte punten moet hij naar een gereformeerde school.
Jan is weer in Oegstgeest en hij komt zijn vader tegen. Die verteld hem dat de buurvrouw (waaraan Jan de angst voor zijn eigen schaduw heeft te danken) overleden is.
Nu denkt Jan over zijn tijd op de gereformeerde school. Zijn punten zijn nu stukken beter. Jan verteld ook over zijn eerste verliefdheid en de eerste sexuele spelletjes. Het volgende rapport op de gereformeerde school is erg slecht. Jan gaat van school en gaat meehelpen in zijn vaders winkel. Dan gaat de winkel failliet en word de winkel ruimte Jans slaapkamer. Jans vader heeft een andere baan. 

Bron Algemene Gegevens en Samenvatting:

De Kleine Johannes

Samenvatting De Kleine Johannes 1880-1945

De kleine Johannes, Eeden, Frederik van

Praktische gegevens: (1)

Bibliografische gegevens. 
De kleine Johannes, Frederik van Eden, 1887, uitgeverij L.J. Veen B.V. Utrecht/ Antwerpen 1989, 135 bladzijden, sprookje, 14 hoofdstukken, januari 20000.

Samenvatting: (2)

'De kleine Johannes is een fantasierijk jongetje, dat in zijn huis en zijn tuin zijn wereld vindt. Op een avond loopt hij met zijn hond Presto de tuin in. Aan de vijver stapt hij in het bootje. Hij heeft een onweerstaanbare drang naar het geheimzinnige in de natuur. Plots verschijnt 'n libel op de bootrand, die in de trillingen van zijn glazen vleugels tot Windekind wordt. Die voert hem, verkleind tot zijn eigen gestalte, door de natuur en toont hem de krekelschool en de fancyfair in het konijnenhol, waar hij van Oberon het gouden sleuteltje ontvangt, met de woorden: `Dat sleuteltje kan Uw geluk zijn. Het past op een gouden kistje dat kostbare schatten bevat. Maar wie dat heeft, kan ik u niet zeggen. Gij moet het ijverig zoeken. Als gij goede vrienden met mij en Windekind blijft en standvastig trouw zijt, zal het u gelukken'.
De volgende dag moet Johannes in de school strafwerk maken. Het muisje komt er hem waarschuwen en een plaats aanwijzen in de duinen, waar hij zijn sleuteltje begraven kan. Windekind haalt hem weer en voert hem mee.
Eerst na drie weken brengen zes duiven hem weer mee bij Windekind. Met deze gaat hij naar de Vredemieren. De bladluizenherder vertelt er van de grote oorlog tegen de strijdmieren. In 't bos ziet hij de belachelijke mens, een nietigheid in de natuur. Windekind roept zijn bondgenoten bijeen, om gezamenlijk de mens te verdrijven.
Windekind neemt hem mee naar zee en leert hem bidden. Op een nacht maakt hij kennis met Wistik, die het boekje wist met 't antwoord op het eeuwige `waarom?' Als Johannes ongehoorzaam is aan Windekind, ten tweeden male naar Wistik gaat, komt de straf en Johannes wordt weer mens. Opgenomen door een tuinman maakt Johannes kennis met Robinetta en haar roodborstje. Hij vertelt haar zijn historie met Windekind. 's Nachts komt Wistik hem eraan herinneren, dat het nu de rechte tijd is. Hij ondervraagt het roodborstje en nu hoort Robinetta het ook. Zij brengt hem naar binnen, maar haar vader verjaagt hem. Ook Wistik verlaat hem in het duin en dan komt de ruwe Pluizer hem gezelschap houden; die weet alles. De volgende morgen ontwaakt hij in Pluizers woning in de grote stad. Een zware angst drukt hem neer. Maar hij strekt zich in het verlangen naar het boekje.
Johannes maakt er kennis met de Dood, de welwillende Hein en later met Dokter Cijfer. Omwille van het verlangen naar het boekje helpt hij mee bij de vivisectie van een konijntje. Pluizer laat hem 's nachts een schitterende balzaal zien. Hein komt bij hem en kiest de schoonste vrouw uit. Dan begint de gruwelijke tocht door de graven, waar Pluizer toont `wat waar is en Windekind niet toonen kon'. Ten laatste toont Pluizer Johannes zich zelf: hij herkent zich aan een bruin vlekje aan de wijsvinger. Johannes valt dan bewusteloos.
Zo leeft Johannes bij de allerbegerende Pluizer en de rusteloos zoekende Cijfer, tot hij weer gaat naar zijn vader... die op sterven ligt. Dokter Cijfer poogt vergeefs deze te redden. Pluizer wil sectie op het lijk verrichten, maar in vertwijfeling vecht Johannes tegen Pluizer. Deze slaat op de vlucht. De Dood zegt: `Dat was goed van U, Johannes.'
Dan volgt de lokkende gestalte van Windekind, die hij met de dood de zee op ziet varen naar het Grote Licht. Daar ziet hij plotseling een kleine, zwarte gestalte, een mens die hem de weg wijst naar het donkere Oosten, `waar de menschheid is en haar weedom'. En Johannes ging naar de grote stad.
`Wellicht vertel ik u eenmaal meer van den kleinen Johannes, doch op een sprookje zal het dan niet meer gelijken.'


Bronnen: